ceturtdiena, 2011. gada 7. aprīlis

Jaunais karakuģis "Skrunda"

Beidzot tas ir noticis! Beidzot! Pasaulē pirmais "Swath" tipa karakuģis ir tapis un stāsies kādas valsts kara flotes ierindā. Un īpaši zīmīgi, ka tie būs Latvijas Jūras spēki, kuru rīcībā pakāpeniski nonāks veseli pieci šādas klases kuģi. Pirmais "Swath" tipa kuģis ir saņēmis savu kārtas numuru- P-05 un lepni nesīs nosaukumu "Skrunda". Nelielu brīdi 26 metrus garais un 13 metrus platais kuģis būs pietauvots Karostas kanālā pie Ūdenslīdēju centra, tādēļ steidziet to apskatīt!

10 comments:

Kristaps K. teica...

Vikipēdija saka, ka nav gan pirmais. Vai es ko jaucu? (lielākā daļa tur tiešām nav karakuģi, bet šis gan man šķiet ir).

Aigars teica...

Cik sapratu, tad Swath klasē mūsējais ir pirmais uz ūdens. Tas pat neesot klasisks katamarāns. http://en.wikipedia.org/wiki/File:SWATH_waterline.svg

Juris teica...

Bruņojums arī tam aparātam ir? Nevaru saskatīt...

Aigars teica...

Pagaidām nav, bet tiks montēts. Cik zinoši vīri no struktūrām teica, būšot trīs vienības- 2 ložmetēji un viens berdāns ar lielāku kalibru arī. Tā kā kuģis esot ar iespējām montēt dažādas platformas, bruņojumu varot variēt.

Juris teica...

Tas jauki, citādi es jau sabijos, ka būs kā pirmajiem friču humpalniekiem, kuriem visus stobrus nomontēja pirms latvju bāleliņiem atdot. Vispār jau kāda raķetīte un Getlinga daudzstobru ātršāvējs arī par ļaunu nenāktu. :)

Aigars teica...

1. DDR kuģiem nomontēja, jo 1993.-1994. gadā bruņojumu bijušajām PSRS republikām piegādāt nedrīkstēja, kamēr tagad viss citādi. Bet ir arī otra puse- ko Latvija būtu iesākusi ar tiem pieciem OSAs klases kuģiem ar torpēdām, ja mums nebija ne torpēdu darbnīcas, ne cilvēku, kas spētu tās apkalpot?

2. Tā kā šie SWAT kuģi pamatā pildīs krasta apsardzības un patrulēšanas pienākumus, kas apvienoti ar glābšanas darbiem utt., diez vai uz tiem tiks uzstādīts ūbermoderns bruņojums kā uz kreiseriem. Tas ir objektīvi un loģiski. Taču cits jautājums, ka pēc Storm kuģu noņemšanas no ierindas, būtiski samazināsies JS ugunspēks. Tie bofori tomēr bija draudošs ierocis.

Juris teica...

Es jau tieši par to, izskatās, ka mūsu JS drīz būs tikai glābšanas darbiem un vecu mīnu meklēšanai derīgi.

Aigars teica...

Tik traki jau nav. Jābūt taču reālistiem: pat tad, ja uz katra LV karakuģa uzliktu pa lielgabalam vai pat diviem, principiālas kaujasspējas no tā nemainītos, jo pati kara flotes uzbūve vairāk ir atmīnēšana, kontrole un glābšana, nevis pretēji. Padomāsim loģiski- cik ilgi mūsdienās Baltijas jūrā varētu risināties jūras kaujas starp kādām flotēm? Daudzmiljardu karakuģi var nogremdēt 100x lētāka lidmašīna vai neliels ātrgaitas kuteris. Pat vēl trakāt- pašu modernāko kreiseri var padarīt nederīgu ar gumijas laivu un sprāgstvielām (USS Cole Somālijā).

Anonīms teica...

Nav taisniba.Miljardu verto kuģi nevar nogremdet. Jo tas tehnologijas pamana pat gumijas laivu un t.t. Ja Jus butu redzejuši 1996 gada krievu kuģi Pjotrs Velikijs kurš bija neitralajos udeņos un notrieca Zviedru izluk lidmašinu. Prieks bija skatities uz to kuģi Vesela peldoša pilseta.Tie kas toreiz tur bija mani sapratis un piekritis ka kuģim jabut smukam.Par šito kuģi es to nevaru pateikt ,nav nekadu iespaidu. Bet krasta apsardzej der.

Aigars teica...

Nu vispār jau to zviedru Gripenu neviens nenotrieca, bet viņš iegāzās jūrā. Tie nebija gadi, kad Krievija būtu uzdrošinājusies šaut pa zviedrijas lidmašīnām. Un USS Cole tieši tika padarīts nederīgs ar gumijas laivu: http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Cole_bombing