sestdiena, 2012. gada 31. marts

Jāņa Lādīša fotomuzejs

Uzpariktes, par kurām jaunie fotocensoņi nemaz nezin .
Tiem, kam interesantas šķiet foto lietas un reizē arī gribas uzzināt kaut ko par leģendāro fotogrāfu un kolekcionāru Jāni Lādīti, silti iesaku apmeklēt Liepājas muzeja nodaļu „Liepāja okupāciju režīmos” K.Ukstiņa ielā 7/9.
Būtu vērts pastāstīt, ka Lādīša foto kolekcija guvusi augstu starptautisku vērtējumu. Foto meistars, kurš 2011. gada decembrī aizgāja mūžības ceļos, šo kolekciju 2004. gadā uzdāvināja Liepājai, pēc vairāku gadu ceļošanas no vienas vietas uz citu mājvietu tagad atradusi Liepājas Muzeja nodaļā Ukstiņa ielā.

Agrāk Liepājā bija fotoveikals Bāriņu ielā. Tur fotopapīru šādā iepakojumā esmu paspējis nopirkt arī es.
Ar šādu vai vismaz šādam līdzīgu fotoaparātu esmu fotografējies. Tiesa, tas bija bērnībā un arī tad jau tas bija antīks verķis. Starp citu, Sproģa fotodarbnīcā Tirgoņu ielā tas aparāts vēl stāv !
Vietā gan bilst, ka Jānis Lādītis nebija vienīgais fotolietu vācējs. Tik pat aizrautīgs foto kolekcionārs ir arī labi pazīstamais fotogrāfs Andris Krampis. Arī viņa īpašumā ir iespaidīgs fotoaparātu un foto piederumu krājums. Tiesa, lai to apskatītu, jums nāksies ar viņu sazināties personiski. Bet par to kādu citu reizi...

2 komentāri:

Fotogrāfs Valters teica...

Interesanta kolekcija. Ar lielo "putnubūri" gribētos pastrādāt, tam attēla detalizācija ir augstāka par full frame dslr.

Aigars teica...

Tas būtu īsts un ekstrēms piedzīvojums! Negatīvu plates vien ko vērtas!