sestdiena, 2013. gada 29. jūnijs

P-08 "Jelgava" ieradies Liepājā

29. jūnija saulainā dienā Tirdzniecības kanālā pietauvojās jaunākais Jūras spēku patruļkuģis "Jelgava". Līdz šim Jūras spēku flotiles rīcībā bija trīs no pieciem kuģiem, kurus būvē speciāli Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem: P-05 "Skrunda", P-06 "Cēsis" un P-07 "Viesīte". Nu trijniekam piepulcējies arī ceturtais patruļkuģis P-08, kas nosaukts par "Jelgavu".
Vēl mūsu kara jūrniekiem pienāksies piektais šīs unikālās klases kuģis P-09 "Rēzekne".
Jāatgādina, ka šie ir unikālu Swath tipa patruļkuģi, kuri būvēti kā daudzfunkcionāli karakuģi, kas ikdienā veiks patrulēšanu, sargājot Latvijas krastus un ūdeņus, gan spēj piedalīties glābšanas un meklēšanas darbos, gan arī naftas savākšanas operācijās. Starp abiem kuģa korpusiem jānovieto vien vajadzīgās funkcijas konteiners. Kuģis starp citu arī lieliski piemērots ūdenslīdējiem, jo uz tā ir īpaša platforma, lai ūdenslīdēji varētu nolaisties zem ūdens.
Pagaidām uz visiem kuģiem dārgā un specializētā aprīkojuma gan vēl nav, taču cik man ir stāstījuši, pakāpeniski šādi darbi tiekot veikti. Uz kuģiem paredzēts arī kaujas bruņojums. Tiesa gan, kāds, pagaidām nav zināms.
Vairāk par šiem kuģiem esmu jau rakstījis te:
http://www.liepajnieks.lv/2012/04/cesis-svinigi-nodots-jurniekiem.html
http://www.liepajnieks.lv/2012/03/jaunais-patrulkugis-cesis-ir-liepaja.html
http://www.liepajnieks.lv/2011/04/jaunais-karakugis-skrunda.html






Nav komentāru: