otrdiena, 2012. gada 28. augusts

Visi dažādi, visi vienlīdzīgi!

Reiz, kad kādus 10 gadus atpakaļ biju Anglijā, uz ielām redzēju ārkārtīgi daudz cilvēku ratiņkrēslos. Gan elektriskos, gan ar rokas vadību. Nodomāju, ka redz, cik daudz slimu cilvēki viņiem tur. Kad atgriezos Liepājā, mani gaužām nošokēja stāsts, ka pie mums joprojām ir vecā padomju okupantu domāšana un izturēšanās. Ja invalīdu uz ielām nav, viss ir kārtībā. Tā sakot pretekļa Staļina ieviestais teiciens: ir cilvēks, ir problēmas, nav cilvēka, nav problēmas. Proti, izrādās, cilvēku, kam ir kustību traucējumi, ir ārkārtīgi daudz. Taču šie cilvēki burtiski bija iesprostoti. Atceraties, agrāk pat trotuāru apmales bija tik augstas, ka ar bērnu ratiņiem, nerunājot, ka ar invalīdu ratiņiem tur nebija ko i domāt tikt. Par tādu kosmosu kā tikšanu kāpņu telpās, veikalos, kino, baseinā un citur pat nebija ko runāt. Arī pludmalē.
Un visā pēc būtības jau neko ārkārtīgi neizdarāmu nevajag. Līdz pludmalei bija jāuztaisa ērtas taciņas. Gājēju pārejas un trotuāri jāuztaisa gludi, veikalos un citās sabiedriskās vietās vajadzēja uztaisīt lēzenu nobrauktuvi. Elementāri!
Liepājā joprojām ir daudz nepiemērotu vietu, cilvēkiem ar kustību traucējumiem, piemēram tas pat Līvas laukums joprojām ir bēdu ieleja, kaut relatīvi nesen to atjaunoja. Par to jau rakstīju te: http://www.liepajnieks.lv/2012/05/visnejedzigaka-vieta-2.html. Arī tāds iestādījums kā Andreja aptieka pašā centrā- Tirgoņu un Kungu ielas krustojumā iekļūšanu savā iestādījumā padarījuši par parodiju (kādreiz pievērsiet uzmanību). Līdzīgas neizdarības arī arī citur, piemēram Kūrmājas prospekta gājēju pāreja. Arī par to rakstīju: http://www.liepajnieks.lv/2012/07/bistama-gajeju-pareja.html. Taču taisnības labad gan jāsaka, ka Liepāja daudz darījusi, lai vide taptu ērta visiem. Šodien, apskatot jaunās ieceres par peldvietu tiem, kam ir grūtības ar pārvietošanos, pārņēma labas sajūtas. No tādiem mazajiem darbiņiem arī veidojas lielas lietas.
Mazliet plašāka galerija ir te: http://www.irliepaja.lv/lv/galerijas/irliepaja/izrada-ratinkreslu-peldesanai-cilvekiem-ar-kustibu-traucejiem/

Nav komentāru: