trešdiena, 2012. gada 15. augusts

Negaidīts vēsturisks atradums

Vēstures liecinieks.
Vakar uzzināju, ka veicot Ganību ielas rekonstrukciju, atrasts kāds piemiņas akmens. Cik izdevies noskaidrot, piemiņas akmens ir tapis kādam cilvēkam vārdā Aleksejs Šubins, kurš visticamāk bijis Krievijas armijas virsnieks tālajā 1907. gadā. Tātad, akmens ir ap 105 gadus vecs un uzskatāms par negaidītu vēsturisku dāvanu pilsētai!

Varētu jau bilst, ka nez vai vajag ceļa malā tādu akmeni, taču šoreiz runa par ārkārtīgi delikātu jautājumu no vēsturiskā konteksta. Pirmkārt 100 gadus atpakaļ šajā Ganību ielas posmā bija pļavas un te risinājās cariskās Krievijas armijas artilēristu rosība. Iespējams, te pat notikuši manevri, jo blakus atradās Dienvidu forti, kurā atradās vesela lielgabalu batereja. Iedomājieties tikai, cik tas ir neticami, ka 100 gadus atpakaļ zirgu pajūgi vilkuši milzu lielgabalus, vīri 19./20. gadsimta mijas formastērpos rosās ap lielgabaliem utt. Un šis necilais akmens par piemiņu kādam krievu virsniekam ir liecinieks tam visam.

Tāpēc aicinu Liepājas pašvaldību saukt talkā Liepājas krievu kopienu (pēdējai šis darbs būtu daudz svētīgāks, nekā skraidīšana radikāļu Osipova un Kravcova pavadā) un šo akmeni nolikt goda vietā kaut kur Ganību ielas tuvumā. Iespējams, pie akmens vajadzētu uztaisīt mazu laukumiņu un taciņu, kuru papildinātu informatīvā plāksnīte, kas mazliet pastāstītu par šiem laikiem un akmeni.
Te neliela video ar vēsturnieka Gunāra Silakaktiņa stāstījumu:

Nav komentāru: