otrdiena, 2014. gada 26. augusts

Top filma par ugunsdzēsējiem

Filmas uzņemšana par Liepājas ugunsdzēsēju ikdienu, kas pēdējo nedēļu laikā tika filmēta 26.augustā, ar aktivitātēm Ezermalas ielā lielos vilcienos pabeigta, portālam pastāstīja radošā grupa. Viņi sola filmu pēc tās montāžas atrādīt oktobrī.
Otrdienas pēcpusdienā filmēšana notika Ezermalas ielā. No auto kapsētas bija atvilkts norakstīts vieglais automobilis, kurā, apgāztā uz jumta, grimēts “aktieris” tēloja autoavārijā cietušo. Savukārt ugunsdzēsēji demonstrēja, kā pēc autoavārijas bojātais spēkrats tiek sagriezts, lai no tā atbrīvotu cietušos. Filmas uzņemšana Ezermalas ielā raisīja milzu interesi liepājniekos un pilsētas viesos. Lai pavērtos procesā, apstājās ne vien garāmgājēji, bet arī autobraucēji, kuriem ugunsdzēsēji skaidroja, ka nekas slikts nav noticis, pārliecinājās portāls. Kā portālam pastāstīja filmas producente Līga Ratniece-Kadeģe, filmā būs atspoguļots ugunsdzēsēju un glābēju ikdienas darbs, gan apmācības. Viņa atzina: “Man ļoti liels pārsteigums bija tas, ka ugunsdzēsējiem visa diena, arī tad, kad nav izsaukumu, ir ļoti piesātināta un aktīva. Glābēji ik dienu mācās, viņiem notiek praktiskās nodarbības. Mīts, ka ugunsdzēsēji laikā, kad nav izsaukumu, to vien dara, kā guļ, ir aplams. Filmas tapšanas laikā pārliecinājos, ka tas nebūt tā nenotiek, ka glābēju ikdiena ir pietiekoši piesātināta, jo situācijas, kādās viņiem jāstrādā, ir ļoti sarežģītas. Līdz ar ko iemaņas nepieciešams nepārtraukti atsvaidzināt.”
Viņa stāsta, ka filmā atspoguļotas visas situācijas, kādās glābēji strādā: “Ne tikai ugunsgrēku dzēšana, bet arī cilvēku glābšana dažādās situācijās – gan augstumā, gan ūdenī. Arī ķīmiskās avārijas seku novēršana, bonu vilkšana, lai norobežotu ķīmiskās vielas izplatīšanos vidē. Jo uguns dzēšana ir tikai viena neliela daļiņa no plašā spektra, kas ietilpst glābēju pienākumu sarakstā.” Pēc producentes teiktā filma būs aptuveni 15 līdz 20 minūšu gara. Taujāta, vai filmēšana viņai pašai arī bijis izaicinājums, atzina: “Bija ļoti interesanti. Pirmkārt, bija interesanti strādāt tandēmā ar Robertu Vītolu, jo uzskatu, ka šobrīd viņš Liepājā ir labākais šajā jomā. Otrkārt, kaut arī pieredze man ir pietiekoši liela, tomēr šis darbs ir savādāks.”
 

Nav komentāru: