ceturtdiena, 2014. gada 7. augusts

Cēsu burvība

Apceļojot Vidzemi, iepazinām burvīgo Cēsu pilsētu. Vairums jau labi to visu zin, tāpēc neko neatkārtošos par lielām lietām, ko visi lasījuši medijos.
Patīk man vērot vides objektus kā apmels, ceļa zīmes un pieturvietas. Arī Cēsis nebija izņēmums.
Tāpat kā Valmierā, arī Cēsīs labi piedomāts pie tūrisma norādēm. Tās ir labi redzamas gan kājām ejot, gan no auto. Patīk atraktīvās suņu kaku gružkastes :), lietai pieiets ar jautrību un izskatās, tas pilsētniekiem patīk- suņu sūdus nemanīju.
Pilsētā atjaunoti galvenie tūrisma objekti- pils, muzejs un parks. Var just, ka tas ticis darīts ar lielu rūpību. Ja kopainā tas viss ir super, tad ar ""lupu" nevarēju nepamanīt, ka izstaigāt pils kompleksu un muzeju bija pagrūti ļaudīm ar īpašām vajadzībām, kaut ēkā ir ierīkots lifts. Objektīvi visu pārbūvēt nevar, bet dažus negantus slieksnīšus, apmalītes utt. var labot diezgan viegli. 
Uzteicams arī Cēsu tūrisma info birojs- dažus soļus priekšā Liepājai. Suvenīru bodīte tematiska kopansamblī ar pili., diezgan plaša izvēle tai pašā laikā nav nogurdinošās bukletu un citu gružu gūzmas. Darbinieki čakli, atsaucīgi, smaidoši.
Vēl no labā- Cēsu pils parks un vecā pils ir fantastiska kaut vai dēļ tā, ka maz sintētikas. Saglabāti vecie smilšu un plienakmeņa celiņi, apčubinātas vecās sienas. Tik pat kā nav jūtamas jaunās komunikācijas kā kameras, prožektori vai sadales kastes. Diemžēl nebija laika izbaudīt svētkus, bet jūtama sava aura. Nākotnē Cēsis ar savu pili var izkonkurēt Siguldas pusi!
No lielām lietām protams apskatīju Vidzemes koncertzāli. Skatot no milzīgā "Lielā dzintara" pakājes Cēsu zāle protams ir salīdzinoši neliela, taču stilīga. Jaunais sadzīvo ar veco, modernais ar tradicionālo. Patika!
Un tad vēl- cēsinieki izrādās ir lieli lokālpatrioti. Proti, lai arï pilsētā ir visādas maksimas, viņi aktīvi iepērkas vietējo veikalu ķēdē "Solo" un pilnīgā nopietnībā to aicina darīt viesus. Ja godīgi, par tādu veikalu agrāk neko nezināju. Tāda nianse.
Izrādās, ka Cēsu vecpilsētiņā ir savs Rožu laukums. Taisnības labad gan jāsaka, ka nosaukums īsti neatbilst izskatam (Liepājā vismaz uzmanības centrā rožu dobe), tomēr viss OK. Laukums jauks, pat izbaudījām vietējo kafejnīciņu.

P.S. zemāk iemetu arī dažus mirkļa video! Un vēl kas- šo ierakstu esmu veicis ar telefonu. Foto, video un teksts. Sīkums, bet patīkami!

Nav komentāru: