trešdiena, 2014. gada 9. aprīlis

Godina bojāgājušo ASV lidotāju piemiņu

9. aprīlī, pie pieminekļa bojā gājušajiem jūrniekiem un zvejniekiem notika tradicionālais piemiņas pasākums, pieminot ASV lidotājus, kurus 1950. gada 8. aprīlī virs Baltijas jūras netālu no Liepājas notrieca PSRS okupācijas karaspēka iznīcinātāji.
Pasākumu apmeklēja arī ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala, ASV aizsardzības atašejs pulkvežleitenants Filips G. Antekeiers, armijas atašejs Martins Farenfilds un citi ASV militārā korpusa pārstāvji, kā arī ASV vēstniecības cilvēktiesību speciāliste Amiraha Ismaila. Liepāju atceres pasākumā pārstāvēja Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš un Liepājas garnizonā dislocēto vienību pārstāvji.
Latviešu valodā uzrunājot atnākušos, vēstnieks Marks Pekala atgādināja, ka ASV ir Latvijas draugs un ka Amerikas Savienotās Valstis nekad nepieļaus NATO dalībvalsts apdraudējumu.
„Atšķirībā no laika pirms vairāk nekā 50 gadiem, šodien mēs neesam vieni. Šogad aprit 10 gadi kopš Latvija ir NATO dalībvalsts. Tas ir apliecinājums tam, ka mēs dalām vienas vērtības, vienus uzskatus un vienu pasaules redzējumu. Draudzīgās saiknes ar ASV ir jūtamas gandrīz ikvienā jomā – izglītībā, kultūrā, nevalstisko organizāciju darbībā un daudzās citās,” Liepājas ciešo sadarbību ar ASV akcentēja G. Ansiņš.
Jāatgādina, ka atceres pasākumi pie pieminekļa bojā gājušajiem jūrniekiem un zvejniekiem notiek kopš 2000. gada 8. aprīļa, kad 50. gadadienā kopš traģiskā notikuma atklāja piemiņas plāksni, godinot desmit ASV lidotāju piemiņu, kuru vadīto lidmašīnu "PB4Y2 Privateer" 1950. gada 8. aprīlī Baltijas jūrā tikai 14 jūdzes uz rietumiem no Liepājas notrieca PSRS gaisa spēki, kas notika laikā, kad lidotāji pildīja uzticēto uzdevumu.
Vizītes laikā M. Pekala apmeklēja arī nesen tapušo Liepājas „Jauniešu māju”, lai iepazītos ar tās darbību un aktivitātēm.

Nav komentāru: