pirmdiena, 2012. gada 23. aprīlis

Lielās talkas megaprojekts

2011. gada februārī ar lielu publicitāti noslēdzās Lielās talkas organizatoru izsludinātais daudzdzīvokļu namu pagalmu sakopšanas un labiekārtošanas projektu konkurss. Konkursa žūrija izvēlējās piecus pagalmus- no katra reģiona un Rīgas. Liepājā pie šīs iespējas tika nams Klaipēdas iela 84. Vietā bilst, ka nama iemītnieki ir čakli pastrādājuši jau 2010. gadā. Agrāk te bija diezgan aizlaists laukums. Kā jau okupācijas laika guļamrajonā bija ierasts.
Žūrijas izvēlētajos piecos pagalmos sadarbībā ar Latvijas Ainavu arhitektūras biedrību, tika izstrādāta labiekārtošanas vīzija. Iesaistot pagalma ēku iedzīvotājus, kopā ar dārzniekiem un ainavu arhitektiem tika plānoti vides sakopšanas un labiekārtošanas darbi. Darbu veikšanai nepieciešamos materiālus bija apsolījies dot būvniecības nams „Kurši”.

Par to rakstīja vai visi mediji:
TVNET http://www.tvnet.lv/zala_zeme/zala_dzive/366494-lielas_talkas_laika_apzalumos_un_labiekartos_piecus_pagalmus
Liepājniekiem http://www.liepajniekiem.lv/lat/zinas/sabiedriba/2011/02/17/--lielas-talkas--laika-labiekartos-klaipedas-ielas-84-pagalmu/
Rekurzeme http://www.rekurzeme.lv/portals/liepaja/raksts.html?xml_id=30869
Talkas.lv http://www.talkas.lv/?page=636 
 (un sarakstu varētu turpināt)
Tiesa gan , izlasot to projektu, mazliet izbrīnījos par apjomu, bet drosmīgajiem taču pieder pasaule! http://www.talkas.lv/upload/Pieteikums_Liepaja.pdf

Kad aprīlī sākās 2011. gada Lielā talka, ar kopīgiem spēkiem nama iemītnieki sāka rakt un diezgan cerīgi rosīties. Teikšu atklāti, esmu ārkārtīgi liels reālists un tajā dienā šo nodarbi uzskatīju par neizkaukulētu līdz galam, zinot, cik šāds projekts būs grūti apsaimniekojams pārēja gada garumā, nerunājot, ka pagalmu kultūra Liepājā un Latvijā joprojām ir liela bēdu ieleja.
Lai nu vai kā, atkal manas pesimista priekšnojautas apstiprinājās. Pagalma labiekārtošana tā līdz galam nav nobeigta līdz pat šai dieniņai. Pēdējā talkā mazliet atjauninātas taciņas ar granti.
Subjektīvi domāju, ka vajadzēja prasīt padomu kādam praktiķim, kas līdzīgus projektus jau veicis citur (gan jau Latvijā ir kāds superpagalms!), nevis tikai Latvijas Ainavu arhitektūras biedrībai, kas varbūt aizmirsa, ka te ir daudzdzīvokļu nama sēta, nevis Rundāles pils ar iespaidīgu budžetu.
Starp citu, par pagalmiem labas iniciatīvas ir te palasāmas: http://zyalt.livejournal.com/?skip=50

Rezumējot, tomēr vēlos pateikt paldies Klaipēdas 84 nama iemītniekiem, kuri Dienvidrietumu mikrorajonā vismaz cenšas radīt mazu oāzīti sev zem logiem! Kaut nu vairāk, šādu namu un cilvēku būtu!

 

Nav komentāru: