svētdiena, 2014. gada 9. marts

Spēkrati kā ļaunums

Kā var nojaust, Dienvidrietumu mikrorajons Liepājā man ir ļoti svarīgs. Pirmkārt tas ir mans bērnības rajons, otrkārt tā ir viena no Liepājas vizītkartēm kā no nomaļa padomju guļamrajona var tapt vizuāli pievilcīgs un visiem pieejams mikrorajons, kur nekustamā īpašuma vērtība vairākkārt augusi, jo par savām mājām to izvēlas daudzas ğimenes.
Jāsāk ar to, ka te ir lielākais renovēto daudzdzīvokļu nams skaits pilsētā. Iespējams, ka te ir visvairāk siltināto namu vienkopus visā valstī. Renovācija notikusi arī visās rajona izglītības iestādēs, notikusi jauna ielu apgaismojuma izbūve, daudzviet sakārtoti iekšpagalmi. Salabotas ielas, izbūvēta lietusūdeņu savākšana, līdz ar to vairāk nav dramatisko pavasara plūdu. Arī veloceliņš, jaunie bērnu rotaļu laukumi un sakārtotā piejūras josla ir liela rajona vērtība. Tie ir tikai daži piemēri, kas pilsētas DR pusi izmainījuši uz augšu.
Taču ir kas tāds, kas šo rajonu burtiski kropļo. Un kā nojaušams pēc bildēm, tie ir daudzie spēkrati. Objektīvi es saprotu, ka cilvēks Liepājā nopircis mašīnu un likt to nav kur, jo pilsēta nav plānota tik lielam transporta līdzekļu skaitam. Lai arī pēdējos gados tiek būvētas jaunas maģistrālās ielas, problēmas risinājums tomēr meklējams cilvēku nostājā. Daudzi neizvēlas Liepājas sabiedrisko transportu, neizmanto veloinfrastuktūru, bet labprātāk brauc ar savu auto pat tad, ja jāmēro vien neliels attālums. Ja pie lileveikaliem mašīnas ir ērti noliekamas, tad Vecliepājā un mikrorajonos ir drūmi. Ar maksas stāvvietu izveidi, Vecliepāja kaut mazliet atbrīvota no mašīnām, taču mikrorajonos joprojām bardaks. Tad nu bieži tiek grēkots, auto parkojot kur pagadās. Saprotams, ka atbraucot no darba, cilvēks noliek mašņu tuvāk mājai, bet nesaprotami, kādēļ pa visu varu cilvēkiem šķiet, ka mašīnai jāstāv tieši zem logiem. Un kas notiek cilvēku galvās, kad ar mašīnām tiek braukāts HVZ kur? Redzams, ka mašīnas izbraukājušas visus zālājus un pagalmus. Ja apkārt nebūtu jauko renovēto namu, šķistu, ka te ir kāda Krievijas province, kur autokultūra ir bēdīgi slavena ar savu antikultūru.
Ok, Liepājā turpinās daudzdzīvokļu namu iekšpagalmu labiekārtošanas programma un cilvēki daudzviet paši uzlabo vidi, taču tas nav iemesls, lai piegānītu vietas, kur labiekārtošana nav notikusi! Un redzot piedir...o Dienvidrietumu mikrorajonu, esmu ļoti dusmīgs!

P.S. noteikti uztaisīšu reportāžu ar labiem piemēriem!

1 komentārs:

Anonīms teica...

Pag, tu brauc brauc ar kaukādu lūzni un piesārņo apkārtni. Teu i vispār kaut nedaudz izpratne kā tas viss strādā? Par kādu sabtransportu un kādo velostruktūru tu te muldi? Aizbrauc kautkur ar to velosipēdu un padomā! Pabrauc ikdienā ar to velosipēdu!