otrdiena, 2012. gada 21. februāris

Kāda vēsturiska vieta


Ikdienas, ejot gar šo namu, neticās, ka 1941. gada jūnijā te plosījās kaujas par Liepājas atbrīvošanu no padomju okupācijas.
Liepāja ir viena no Latvijas pilsētās, kas piedzīvojusi visu, kas ar Latviju noticis. Te bijuši zviedri, poļi, franči. Te bijuši 1905. gada revolūcijas nemieri, te plosījās Pirmais pasaules karš un vistiešākajā veidā lēmās neatkarīgās Latvijas liktenis. Te visnežēlīgāk plosījās Otrais pasaules karš līdz pat pēdējais kara dienai. Tāpēc Liepāja ir kā vēstures grāmata, ko var lasīt burtiski pa lapai. Lapu vietā varam iztēloties mājas, ielas, kokus, pieminekļus utt.
Un tieši tāpēc, ejot pa Rīgas ielu šodien, nolēmu norādīt uz kādu interesantu vēstures detaļu.

Padomju laikos uzstādītā plāksne, kas vēsta, ka padomju patrioti te sašāva fašistu tanku. Protams, nekādu fašistu te nebija, jo neviens itālis Liepājas ieņemšanā nepiedalījās un īsts tanks tas nebija arī, bet gan neliela kājnieku tankete.

Bet te tas sašautais "tanks". Ja ieskatās, nams Rīgas ielā pa labi faktiski nav mainījies. Pat skaistie balkoniņu metālkalumi savā vietā. Un arī liepas te aug. Toties fonā redzams spīķeris, kurš agrāk atradās tieši Rīgas ielas priekšā, atdalot ielu no Tirdzniecības kanāla. Tāpēc arī vecais Tramvaju tilts bija slīpi, vairāk uz viesnīcas "Libava" pusi. Kadrs iz hronikas, ja kas.
Te jūsu uzmanībai video par šiem notikumiem!

Nav komentāru: