pirmdiena, 2010. gada 8. novembris

Papīra policisti

Viss jāsāk ar to, ka stāvot Graudu ielā, ievēroju pašvaldības policistus, kuri fotografēja mašīnas vietā, kur it kā nekādu aizlieguma zīmju nav. Šķita jocīgi, jo kamdēļ fotografēt mašīnas, ja tur nav nekādu avāriju, nekādu aizlieguma zīmju utt. Ejot ārā no veikala, skatos, kāpj no policijas mašīnās ārā likumsargs ar tā saukto "plāksterīti" rokās. Nu tīri cilvēciskas intereses dzīts devos lūkoties, kas par iemeslu sodīšanai, jo pats taču te varu nolikt mašīnu.

Skatos, sudrabotam fordiņam pie loga soda kvīts jau klāt. Jāmaksā 20Ls. Pieskrien klāt sieviete ar mazu bērnu uz rokām. Nākot no zemessgrāmatas. Vārbūt arī esot kādu laiciņu ilgāk stāvējusi, bet lielas izvēles nav bijis. Un patiesi, kur gan māte ar mazu bērnu šai vietā lai noparko mašīnu? Graudu ielā stāvēt nevar. Dīķa iela pilna. Pie jaunā veikala “Centrs” ērta un praktiski tukša stāvvietiņa.

Limits 30 minūtes, kur problēma? Nav ielikts logā papīrītis, kas norāda apstāšanās laiku? Nav kartona pulkstenītis? Vai tiešām nodarītā apjoms tik liels, ka jāsoda ar 20Ls? Bet ja laiks uz lapiņas uzrakstīts, bet lapiņa slikti redzama? Bet ja tulkojam Ceļu Satiksmes noteikumus tik pat principiāli, tad 307.17 punkts nosaka, ka "Vadītājam, kurš novietojis automobili ar šīm zīmēm apzīmētajā stāvvietā, automobiļa salonā pie priekšējā stikla jānovieto informācija par laiku, kad transportlīdzeklis novietots stāvvietā". Vai ir iespējams, ka es izvietoju informāciju, uzrakstot laiku uz aizrasojoša stikla vai uzrakstu informāciju uz putekļiem, kas sakrājušies uz paneļa aiz vējstikļa? Jo nav taču precizēts, ka aiz loga jāstāv papīrītim. Nav taču tulkota izvietotās informācijas vizualizācijas palete, skatoties gaužām formāli.

Un tad sāku domāt, kā policisti konstatē, ka es stāvu ilgāk nekā atļautās 30 minūtes, ja manis atstātā informācija līdz modrajām policista acīm nenonāk. Viena iespēja ir nofotografēt ar kāda laika intervālu. Bet redz, rodas neliels juridisks sarežģījums, ko pat pirmā kursa students atrisinās: jo kā gan cienītais policists var zināt, ka posmā starp fotografēšanas cikliem mašīna nav izbraukusi un atgriezusies tai pašā vietā? Sanāk, ka vienīgā iespēja korekti noformēt pārkāpuma protokolu ir vismaz 31 minūti stāvot pie spēkrata, lai konstatētu, ka laika limits tiek pārkāpts. Bet ir arī otra puse: es taču varu atstāt divus papīrīšus aiz loga, kas policistu var maldināt un pēcāk apgalvot, ka stāvēju 30 minūtes, nevis 60. Un kā tad rīkotos policists? Tad jau sanāk, ka jāstāv vien būs, lai rastu risinājumu.

Es protams nezinu, vai cienītie tā darīja, taču ir acīmredzami, ka šāda policijas rosīšanās ir absurda un bezjēdzīga, visiem zināmo noziegumu ēnā, kas pēdējā laikā šokēja vai visu Liepāju un valsti kopumā. Es jau saprotu, ka bieži vien parastais policists gluži nevar izlemt, ko un kā darīt. Noteikti jau ir kādi norādījumi no augšas, pirms tik sevišķi sirdīgi tiek plāksterots stāvvietās. Tomēr nav jau tā, ka šis ir tas trakākais gadījums. Neviens neko neteiktu, ja policija tik skurpulozi rīkotos ar tiem, kas tik tiešām atklāti nicina kārtību ielās. Un nav jau vairs trakie deviņdesmitie, kad visādi dubriki parkoja savas mašīnas uz trotuāriem.

Ja pašvaldības policistu prāt Liepājā šī parkošanās lieta ir tik svarīga, iesaku būt līdz galam principiāliem un sākt “plāksterot” pēc pilnas programmas. Piemēram, pie veikala “Supernetto” Kungu un Ganību ielas krustojumā arī tāda zīme. Mierīgi var norīkot vienu policijas spēkratu ar visu ekipāžu uzņemt laiku arī tur.

Ak jā, un tad, nejauši esot Fr. Brīvzemnieka ielā, pamanīju, ka laika papīra policija nomainījusi savu dislokācijas vietu. Skatos, te laika limits vesela stunda! Būs ko gaidīt. Bet tikmēr kāda Jaunliepājas vai Tosmares pritona kaimiņi mierīgi var sākt klausīties, lai kāds atkal nesauc pēc palīdzības. Jo visi policisti nosūtīti meklēt aiz vējstikla kartona pulkstenīšus...

 

2 komentāri:

Anonīms teica...

Cik zinu, policista pienākums nav konstatēt, cik ilgi mašīna reāli stāvējusi, bet gan tikai to, vai logā ir vai nav ielikta prasītā informācija. Un sods, cik zinu, arī ir par to, ka nav ielikta informācija, nevis par neatļautu stāvēšanu.

Anonīms teica...

Zloij ti Aigars, zloij ...